Instacs-professionele-fotografie

Beginnen met professionele fotografie

Voor professioneel fotograferen zijn er verschillende stappen die je kunt en moet zetten. Hierbij komen ook verschillende fases kijken. In deze guide over professioneel fotograferen, lichten wij je toe hoe dat werkt!

Bedenken

Onderwerp

Bedenk eerst welk onderwerp je wilt fotograferen. Een onderwerp kan een persoon of een object betrekken, of een combinatie hiervan. Als je een combinatie van meerdere onderwerpen wilt fotograferen, bedenk dan goed welke combinatie je wilt maken. Combineer niet meer dan twee of drie onderwerpen en zorg daarbij dat het idee duidelijk en begrijpelijk is.

Planning

Bedenk goed wanneer je wat wilt gaan doen. Soms heb je voor bepaalde onderwerpen en opdrachten veel tijd nodig en duurt de shoot erg lang. Daarom is een planning erg belangrijk! Soms heb je veel tijd nodig voor het maken van de foto’s en soms heb je juist meer tijd nodig voor de bewerking.

Uitwerking

Als je je idee helemaal duidelijk hebt, begin je met het uitwerken van je concept. Werk in details! Denk aan onderwerpen als opstelling van je shoot en poses. Maar denk ook aan de gewenste belichting, kleding en make-up. Hoe wil je je omgeving ingericht hebben en met welke houdingen kun je het beste werken? Een gedetailleerde uitwerking is dus essentieel. Maak eventueel een schets.

Shooten

Voorbereiding

Maak voordat je begint met het fotograferen een stappenplan. Je hebt onderzoek gedaan naar verschillende zaken als belichting, kleding, make-up, poses en de opstelling. Aan de hand van dit onderzoek kun je je stappenplan uitwerken. Kijk ook goed naar je gewenste omgeving en of deze helemaal geschikt is voor hetgeen dat je wilt creëren. 

De shoot

Je hebt niet veel nodig om je shoot te beginnen. Je kunt al eenvoudig beginnen met alleen al een camera en goed licht. Je kunt natuurlijk ook wat extra letten op de locatie en de aankleding van je shoot. Je kunt jezelf hierbij ook wat basisvragen stellen over de focus die je wilt hebben en wat je nodig hebt om je eindfoto te kunnen creëren. 

Je kunt met echt elke camera een goede foto maken. Het gaat niet om de kwaliteit, maar juist om jouw eigen bedachte concept. Je hebt niet direct een professionele camera nodig, je kunt eerst ontdekken wat je echt leuk vindt om te maken. Ook heb je geen professionele belichting nodig, want als je overdag fotografeert heb je natuurlijk licht en dat werkt goed op foto’s. Kijk ook naar de manier waarop het licht valt. Kijk goed naar waar de schaduwen moeten komen en waar je juist je accenten op wilt leggen.

Geef een reactie

feedback_caps.png