Instacs-fotoboek-selectie

De fotoselectie voor een fotoboek

Vind je het moeilijk om een fotoselectie te maken voor een fotoboek? Met dit stappenplan kom jij er zo doorheen!

Stap 1

Maak een selectie van je foto’s
Ga door je foto’s heen en kijk naar je favorieten. Maak een apart mapje aan voor deze selectie. Zo heb je alle foto’s die je het mooist vindt bij elkaar staan.

Stap 2

Kies 1 onderwerp
Voor het maken van een fotoboek is het handig om 1 onderwerp te hebben in je fotoboek. Het wordt anders een chaos in je boek en dat wil je natuurlijk niet. Maak een keuze uit bijvoorbeeld verschillende vakanties, al je zwart wit foto’s of alle foto’s van je huisdieren. Dit is een handig overzicht voor jezelf en dit scheelt heel veel tijd.

Stap 3

Verwijderen
Verwijder uit je selectie map de mislukte foto’s en dezelfde soort foto’s. Een foto die bijvoorbeeld net overbelicht of bewogen is, is veel minder mooi dan juist die goed gelukte foto. Ook kun je foto’s uit je selectie verwijderen die erg op elkaar lijken. Zo houd je alleen de beste foto’s over.

Stap 4

Vraag een ander zijn mening
Laat een ander jouw foto’s beoordelen en vraag zijn mening over je selectie. Je zult zien hoe je op andere en nieuwe inzichten komt en hierdoor kun je op een creatieve manier aan je fotoboek beginnen. De blik van een ander kan heel interessant zijn voor jouw keuzes en laat jou weer op een andere manier denken en kijken.

Stap 5

Kill your darlings
Het fenomeen ‘kill your darlings’ is eigenlijk een motto voor scenaristen, dichters en andere schrijvers. Het omschrijft eigenlijk dat de beste scene uit een verhaal wordt gehaald om het geheel te verbeteren. Best eigenlijk, toch? In de wereld van fotografie draait dit fenomeen niet perse om het verwijderen van het beste, maar juist om het verbeteren van het geheel. Wanneer je een bepaalde serie foto’s wil laten zien, kan het weglaten van het beste er soms juist voor zorgen dat deze serie foto’s als geheel mooier wordt, omdat het dan meer in balans is. Dit is natuurlijk wel lastig, maar het kan zomaar voor een heel interessant effect zorgen.

Stap 6

Bekijk het geheel
Na deze vijf stappen heb je een mooie selectie over met jouw favoriete foto’s. Bekijk het geheel en zie waartoe deze stappen hebben geleid.

Stap 7

Break
Neem even een pauze, ga even iets anders doen en neem even afstand van je collectie foto’s. Na je break bekijk je de selectie weer met een frisse blik.

Stap 8

Klaar!
Na deze 7 stappen heb jij je selectie aan foto’s gemaakt en ben je klaar voor het maken van jouw fotoboek!

Geef een reactie

feedback_caps.png