wat-is-een-preset

Wat zijn presets?

Het bewerken van een foto kun je via Lightroom gemakkelijk doen. Het kan enorm veel schelen als je je foto iets of wat bewerkt. Het wordt dan nog mooier dan dat de foto al was. In Lightroom kun je presets op een simpele manier maken zonder dat het je veel tijd kost!

Wat is een preset?

Presets zijn voorinstellingen die je kunt doen in onder andere Lightroom. Deze voorinstellingen maak je aan de hand van een foto die je wilt bewerken. Presets staan dus voor het installeren van instellingen op een afbeelding waardoor de kleur of bepaalde tinten anders worden weergeven. Je heb dus een foto helemaal bewerkt naar jouw smaak en zou het graag toe willen passen op je andere foto’s. Met het maken van een preset kan dat!

Maken van presets

Door het maken van een preset kun je op al je foto de zelfde voor instellingen installeren. Zodat de foto’s het zelfde effect krijgen en je feed op Instagram compleet maken. Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan of een al gemaakte preset aanschaffen. Uiteindelijk is het aanschaffen van een al gemaakte preset de makkelijkste manier om je foto snel te bewerken en in de gewenste instellingen te krijgen. Maar zou je toch zelf eraan willen beginnen dan zijn hier een paar stappen om je instellingen op te kunnen slaan:

  • Ga naar “Develop Preset” bij Lightroom (links)
  • Vinkt aan “Create New Preset”(klikt het plusje aan bij “Presets”)
  • Geef je instellingen een naam en kies waar je hem in wilt bewaren
  • Klik de “Check-All” aan en daarna op “Create” als je hem wilt bewaren

Je instellingen zijn nu opgeslagen!

Instaleren van presets

Naast het maken van je eigen presets kun je natuurlijk ook online er ontzettend veel vinden. Er zijn genoeg zijn die gratis of betaalde presets aanbieden voor jou foto. Heb je een preset gedownload? Dan kun je deze gemakkelijk installeren bij jouw in Lightroom. Hieronder staan een aantal stappen om de gedownloade preset te installeren in Lightroom:

  • Open Lightroom en klik op “Edit” en daarna op “Preferences”
  • De “Preferences”-label komt tevoorschijn. Klik op “Presets”
  • Klik 2 keer op verlichte “Show Lightroom Presets folder”
  • Klik 2 keer op “Develop Presets”
  • Kopieer de folder van de preset en plak deze in “Develop Presets”
Presets invoeren

Je gedonwloaden preset is nu geinstalleerd en klaar om aan je foto toe te voegen!

Wil jij ook presets downloaden? Bekijk hier onze gave zelf ontworpen presets en voeg ze toe aan jouw foto’s!

Geef een reactie

feedback_caps.png